Funcționalitate, estetică și cost:
Dacă planificați un proiect de renovare a băii dumneavoastră și aveți nevoie de ajutor în alegerea ușii pentru baie, aici puteți afla câteva dintre principiile alegerii celei potrivite.

Ușile de baie sunt adesea trecute cu vederea când, de fapt, ele joacă un rol foarte important în designul camerei și în ambianța creată în interior. Deoarece acesta este un spațiu utilitar, accentul este pus pe funcționalitate și tot ceea ce este decorativ va ocupa o poziție secundară.

Pentru că majoritatea băilor sunt relativ mici, uneori este dificil să alegeți dimensiunea potrivită și instalarea ușilor.

Există, de asemenea, o preocupare suplimentară legată de umiditatea existentă a spațiului și umiditatea care urmează să se creeze, deoarece umezeala este principalul factor care vă poate deteriora o ușă.

Atunci când selectați o ușă pentru baie, luați în considerare funcția, estetica și costul, aceste elemente facilitând alegerea corectă a unei uși pentru baie.


Ce fel de material este pretabil unei uși de baie?
Deși sunt multe opinii care susțin că lemnul este un material puțin pretabil fabricării ușilor de baie, sunt foarte mulți producători de tradiție care infirmă aceste opinii, pentru că tehnologiile moderne fac ca o ușă de baie din lemn să fie rezistentă în fața schimbărilor de temperatură și de umiditate.

Așadar, dacă alegeți lemnul drept material principal pentru încăperile locuinței dumneavoastră, nu ezitați să faceți același lucru și pentru baie.

Ușile moderne pentru baie sunt impregnate cu mai multe straturi de protecție, cu grund, baiț și lac, care sa mărească durata lor de viata și să păstreze finisajul intact. Cu o aerisire optima, nu trebuie să vă preocupați de factorul umiditate.

De asemenea, vă recomandăm ca modele de uși destinate băii, să nu prezinte emisii toxice (ca de exemplu MDF, HDF ).

Varianta de ușă realizată din termopan prezintă o mai mare eficiență termică, însă fără o ventilație corespunzătoare a aerului, nu este cea mai bună soluție pentru închiderea spațiului unei băi. Din punct de vedere al prețului, acesta este ușor mai ridicat față de cel pentru o ușă din lemn, pentru că se consideră că materialul este mai viabil, iar costurile de fabricație, în funcție de tehnologia folosită, sunt mai mari. Din punct de vedere estetic, niciodată o ușă din tâmplărie PVC, nu va fi la fel de plăcută ochiului și de ușor de integrat în decorul locuinței, ca o ușă din lemn.

Ușile de baie fabricate din oțel , aluminiu sau alte metale sunt o opțiune de design pentru spații ultramoderne.

Sunt rezistente, însă nu sunt indicate pentru locuințe aflate în zone cu umiditate peste medie, pentru că, în timp, pot apărea urmele de rugină.

În cea mai mare parte, ușile moderne de baie sunt realizate în primul rând cu fibră de sticlă, deoarece sunt mult mai durabile decât alte materiale și sunt mai flexibile în ceea ce privește opțiunile de proiectare. Prețul lor este pe măsura calității acestora!

Multe ușile din fibră de sticlă pot fi finisate pentru a recrea în mod eficient esențele de lemn clasice, cum ar fi mahonul sau nucul.

Alte opțiuni pentru ușile de baie!
Multe băi cu design contemporan, în special băile destinate hotelurilor, au toaleta separată de o ușă. La fel poate fi delimitat și spațiul dușului de cadă.

Pentru aceste amenajări în interiorul unei băi, puteți opta pentru ușă panou din sticlă mată. Acest stil va menține intimitatea, dar vă va oferi o baie elegantă și modernă.

În tendințe și cu o notă în plus de eleganță sunt și ușile din sticlă cu vitralii.

Dacă vă doriți amenajarea unei băi lângă dormitor, atunci ușile franceze vor da un farmec aparte spațiului.

Care este direcția de deschidere a ușii?
Datorită spațiului limitat al băilor, este important să se stabilească direcția de deschidere a ușii spre dreapta sau spre stânga.

E indicat ca o ușă să se poată deschide complet, fără a interfera cu mobilerul din baie sau cu obiectele sanitare.

Dacă vasul de toaletă, chiuveta sau dulapul sunt montate la intrarea în baie, vă sugerăm să achiziționați o ușă cu deschiderea în exterior.

Încuietoarea este bine să fie cu dublă utilizare, pentru a funcționa și din exterior și din interior.

Măsurarea fantei de deschidere:
Este necesar să măsurați deschiderea băii, înainte de a cumpăra o ușă.

Ușa trebuie să fie mai mică decât lungimea și lățimea deschiderii băii. Dacă intenționați să cumpărați o ușă pre-închisă, trebuie să știți că lățimea grinzilor ar trebui să aibă aceeași dimensiune ca și grosimea pereților băii.

Opțiuni de finisare:
Ultimul lucru, dar nu mai puțin important, pe care trebuie să-l luați în considerare este finisajul ușii voastre.

Ușile din lemn poate fi găsite în modele finisate sau nu.

Puteți alege ușile pre-colorate sau pre-vopsite, care de obicei au o finisare mai bună și o garanție mai mare din partea producătorului.

Ușile din fibră de sticlă pot fi vândute cu pigmenți integrați sau vopsite. Există o mare varietate de modele de culori și nuanțe de alegere, oferite de producători.

Îngrijirea ușilor:
Este întotdeauna mai bine să alegeți un material pentru ușa dvs. de baie care este ușor de curățat și de întreținut.

Ușile cu prea multe ornamente sunt mai dificil de curățat, iar întreținerea lor presupune mai mult timp și efort.

Ușile din lemn au tendința de a aduna mai ușor murdăria și au nevoie de mai multă grijă în ștergerea lor.

Curățarea de praf ar trebui să se facă periodic, cu o cârpă moale, uscată, eventual cu spray.uri pe bază de ceară, în cazul produselor din lemn.

Iar îngrijirea acestora în profunzime se poate realiza la intervale mai mari de timp, folosindu-se soluții de curățare universală, cu agenți chimici blânzi și non abrazivi.