Care sunt criteriile după care alegem o ușă de exterior?
De cele mai multe ori, atunci când cumpărăm sau renovăm un spațiu de locuit, atenția noastră se îndreaptă în principal către pereți, podele, instalații, acoperiș. Însă și alegerea ușilor este un pas important, ele fiind esențiale, pentru că delimitează spațiile de locuit ( în cazul ușilor interioare ) și spațiul interior de cel exterior ( dacă ne referim la ușile de intrare și la cele care fac trecerea către un spațiu de relaxare, cum este terasa ).
Exterioară sau interioară, ușa reflectă prima impresie asupra locului în care urmează să intrăm. De aceea, ea trebuie să urmeze linia arhitectonică a spațiului în care va fi integrată, ca și tip, culoare și design.
Ușa vă protejează casa!
Dincolo de aspectul ei decorativ, ușa este un element de funcționalitate, iar fabricarea ei trebuie să îndeplinească condiții de rezistență, durabilitate și siguranță. Când cumpărați un astfel de produs e bine să vă ghidați după tipul de material și felul în care este prelucrat acesta, nivelul de securitate pe care îl oferă și modul în care suportă diferite sarcini mecanice, termice, climatice și fonice.
Câte o ușă pentru fiecare!
Investiția în aspectul, trăinicia și siguranța casei, presupune și achiziția unor uși perfect integrate în proiectul de amenajare.
Selecție, diversitate, necesitate:
1. Selectaţi o uşă din oţel pentru securitate optima. Tipurile metalice sunt disponibile într-o gamă largă de prețuri. Uşile din oţel simplu sunt printre cel mai ieftine versiuni disponibile, dar au o durată de viaţă scurtă.
– uşile metalice simple, în zonele cu climă umedă sau cu temperaturi de îngheț pot dura doar 5-7 ani.
– în cazul în care securitatea este principala dumneavoastră preocupare atunci când montați o ușă exterioară, cea din oțel armat poate fi cea mai bună opţiune.
2. Cumpărați o uşă din PVC dacă bugetul dumneavoastră este unul restrâns și scopul este doar unul de închidere a unui spațiu, prin ecranare. Vă oferă un nivel minim de protecție, izolarea fonică e una scăzută, sunt ușor casabile, dar cu toate astea, pot rezista ani buni.
3. Alegeți o usa din lemn pentru o investiţie pe termen lung în casa dumneavoastră. Modele din lemn sunt o opţiune clasică, contribuie la o atmosferă caldă, primitoare. Există uși de lemn care cuprind miez solid, dar se pot fabrica și prin tehnica de golire de fibra lemnoasă, ambele cu propriile lor avantaje și dezavantaje.
– cele din lemn ‘’ golit ‘’ – PAL oferă aspectul unei uşi din lemn, dar la un cost mai mic, cu o durata de viața de 20-30 de ani.
– cele cu miez solid MDF – sunt umplute cu un material compozit din lemn. Acestea au durabilitate în timp de la 30 la 100 de ani. Ușile MDF sau HDF (medium denisity fiber sau high density fiber) sunt usi celulare cu nuante care imita fibra lemnului de fag, cireș, nuc, stejar sau sunt furniruite. Foile de usa MDF sau HDF sunt presate pe o rama de lemn, iar alveolele din carton tip fagure conferă o bună izolare fonică. Au un aspect plăcut, o executie reușită. Se folosesc la interior. Ușile din brad sunt cu rame si tăblii din lemn stratificat. Acestea se finisează prin băițuire si lăcuire, se folosesc atât la interior, cât si la exterior.
– uşile din lemn masiv vor rezista mai mult de 100 de ani. Sunt eficiente energetic, iar dacă sunt corect întreținute, sunt rezistente și la umezeală, diferențe de temperatură, zgomot.
4. Ușa din fibră de sticlă este o variantă care se potrivește spațiilor moderne, prețul poate fi mai mic decât pentru o ușă din lemn masiv, dar poate atinge 100 de ani. Se găsește și cu un aspect care imită lemnul. Însă, ele nu etanșează la fel de bine ca ușile din Pal, Mdf sau lemn.
La intrarea sau în interiorul casei dumneavoastră:
Ușile de intrare
O ușă de intrare calitativă trebuie să fie securizată cu elemente antiefracție ( yale tip seif, senzori de supraveghere la închidere și la deschidere ), cu vizor, ignifugată, rezistentă la intemperii si raze UV, cu feronerie tratată antirugină.
Ușile de exterior e recomandat să aibă finisajul asortat cu tâmplăria ferestrelor. De exemplu, o tâmplărie de culoarea nucului sau wenge și o usă de intrare cu acelasi finisaj sau cromatică, conferă casei un aspect unitar și elegant.
Personalizarea ușii se face în funcție de arhitectura construcției. O vilă clasică va impune o ușă grandioasă, însă nu foarte încarcată, cu detalii de inserție si prelucrare. În schimb, o casă minimalistă va avea un design simplu și liniar al ușii.